Domácí svíčková za 60 minut
20 října, 2021Svíčková je klasické jídlo, které je v Čechách velice populární. Jedná se o hovězí pečeni ze svíčkové (ale použité může být i jiné hovězí maso), která se podávána se speciálním typem smetanové omáčky s kořenovou zeleninou, nazývaným svíčková omáčka. Obvykle se podává s houskovými, případně karlovarskými či špekovými knedlíky, a dochucena bývá brusinkami (mohou být i v podobě kompotu či džemu), plátkem citrónu a šlehačkou.
Recept na vynikající a poctivou domácí rychlou svíčkovou omáčku bez bez mouky. Svíčkovou omáčku s hovězím masem podle tohoto receptu zvládnete udělat každý. Příprava tohoto vynikajícího jídla zabere přibližně 60 minut a jídlo jsem vařil pro 8 lidí.
Suroviny
- 800 g zadního hovězího
- 300 g mrkev
- 1 kg celer
- 300 g petržel
- 1 cibule
- 6 lžíce cukru
- 1/2 citronu
- 50 g oleje
- kousek másla
- 100 g uzené slaniny
- 500 ml smetany
- 3 ks bobkového listu
- 9 ks nového koření
- 8 kuliček tymián
- bazalka
- oregano
- sůl
- 150 g rybízové marmelády
Postup přípravy
Maso opečeme rychle na oleji a rozpuštěném másle. Podlijeme 0,5 l vody. Přidáme koření a nakrájenou zeleninu. Osolíme. Následně v tlakovém hrnci svíčkovou na smetaně vaříme 40 minut. Poté maso i koření vyjmeme, maso nakrájíme a omáčku rozmixujeme. Svíčkovou na smetaně necháme vychladnout minimálně na 50°C. Přidáme cukr, citronovou šťávu a rybízovou marmeládu. Zjemníme smetanou a případně ještě dochutíme. V případě že se nám smetana srazí. Svíčková omáčka je moc teplá. Znovu rozmixujeme. Podáváme s houskovým knedlíkem a terčíkem z citronu a brusinek.