
Rybízová marmeláda
20 října, 2021Po delší době se urodilo hodně rybízu. A co s rybízem? Přeci uvařit dobrou domácí rybízovou marmeládu, kterou připravíme ze 3 kg rybízu a 2,5 kg cukru. Proto aby marmeláda lépe zhoustla a hlavně se nakazila můžeme přidat gelfix. Rybízová marmeláda je nelepší na palačinkách a nebo na čerstvém pečivu s máslem. Použil jsem nejlepší odšťavňovač Porkert.
Suroviny
- 3 kg červeného rybízu
- 2,5 kg cukru
- Gelfix 2 sáčky





Postup přípravy
- Čerství červený rybíz umyjeme. Do marmelády se hodí vice zralý rybíz, který odšťavníme.
- Do studené rybízové šťávy vmícháme cukr s Gelfixem (případně jiný želírovací přípravek).
- Směs přivedeme do varu. Hrnec volíme větší, aby šťáva sahala maximálně do poloviny tohoto hrnce. Neustále mícháme.
- Šťávu vaříme tak dlouho doku nezhoustne. Hustotu poznáme podle zkoušky. Tj. pár kapek kápneme na studený talířek a počkáme zda směs ztuhne či nikoliv. Jestli neztuhne tak se marmeláda musí vařit dále.
- Po dovaření sléváme ještě horké do připravených sklenic od přesnidávky, uzavřeme a na cca. 5 min. otočím dnem vzhůru, pak otočím zpět aby marmeláda nezůstala na víčku. Dále již nezavařujeme.
- Po vychladnutí poklepáním z kontroluji zda víčko na sklenici přichytlo. Pokud nepřichytlo tak marmeládu z této sklenice sním jako první:)
- Dělám to již 10 let stejně a pokaždé je marmeláda vynikající.