Rybízová marmeláda

20 října, 2021 Od administrator Off

Po delší době se urodilo hodně rybízu. A co s rybízem? Přeci uvařit dobrou domácí rybízovou marmeládu, kterou připravíme ze 3 kg rybízu a 2,5 kg cukru. Proto aby marmeláda lépe zhoustla a hlavně se nakazila můžeme přidat gelfix. Rybízová marmeláda je nelepší na palačinkách a nebo na čerstvém pečivu s máslem. Použil jsem nejlepší odšťavňovač Porkert.

Suroviny

  • 3 kg červeného rybízu
  • 2,5 kg cukru
  • Gelfix 2 sáčky

Postup přípravy

  1. Čerství červený rybíz umyjeme. Do marmelády se hodí vice zralý rybíz, který odšťavníme.
  2. Do studené rybízové šťávy vmícháme cukr s Gelfixem (případně jiný želírovací přípravek).
  3. Směs přivedeme do varu. Hrnec volíme větší, aby šťáva sahala maximálně do poloviny tohoto hrnce. Neustále mícháme.
  4. Šťávu vaříme tak dlouho doku nezhoustne. Hustotu poznáme podle zkoušky. Tj. pár kapek kápneme na studený talířek a počkáme zda směs ztuhne či nikoliv. Jestli neztuhne tak se marmeláda musí vařit dále.
  5. Po dovaření sléváme ještě horké do připravených sklenic od přesnidávky, uzavřeme a na cca. 5 min. otočím dnem vzhůru, pak otočím zpět aby marmeláda nezůstala na víčku. Dále již nezavařujeme.
  6. Po vychladnutí poklepáním z kontroluji zda víčko na sklenici přichytlo. Pokud nepřichytlo tak marmeládu z této sklenice sním jako první:)
  7. Dělám to již 10 let stejně a pokaždé je marmeláda vynikající.

Rybízová marmeláda