Domácí rajská omáčka

15 října, 2021 Od administrator Off

Recept na vynikající a poctivou domácí rajskou omáčku bez jíšky a bez mouky. Příprava hovězího masa k rajské omáčce. Několik typů jak rajskou omáčku uvařit zase o trochu lépe např. správné zahuštění perníkem atd. Rajskou omáčku s hovězím masem podle tohoto receptu zvládnete udělat za jednu hodinu. Podrobný recept. Příprava tohoto vynikajícího jídla zabere přibližně 60 minut a jídlo jsem vařil pro 8 lidí.

Suroviny

  • 300 g rajského pyré
  • 6 rajčat
  • 20 g másla
  • 2 větší cibuli
  • 6 rajčat
  • 10 kuliček černého pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • 2 papriky 3-6 bobkové listy
  • 2-6 lžíce cukru
  • 750 ml hovězího vývaru
  • perník na vaření
  • tymián
  • oregano
  • hřebíček
  • bazalku
  • sůl
  • olej

Postup přípravy

Jako první na rajskou omáčku připravíme maso. V tlakovém hrnci na másle a oleji lehce osmahneme maso. Zalijeme vodou a přidáme sůl. V hrnci vaříme 40 minut. Na rozpuštěném másle s olejem si na pánvi necháme dosklovata osmažit nakrájenou cibuli. Při smažení jako první přidáme rozvonět koření.  Následně přidáme rajský protlak a ještě vše krátce za stálého míchání smažíme. Smažením protlaku (pyré) částečně srazíme  jeho kyselost.  Následně přidáme nakrájená  rajčata a papriku.  Malinko přilijeme vodu. Pod poličkou vaříme asi 30 minut. Uvařené maso vyndáme z hrnce a necháme jej vychladnout. Následně do vývaru v hrnci přepasírujeme rajskou omáčku.

Rajskou omáčku dochutíme cukrem a zahustíme perníkem. Vychladlé maso nakrájíme na tenké plátky a přidáme jej do hrnce s rajskou omáčkou . Můžeme podávat s houskovým knedlíkem nebo těstovinami. Pokud se neobejdeme bez masa, můžeme k rajské omáčce přidat plátek sekané nebo karbanátek. Omáčka je velmi rychlá, Rajská omáčka je vhodná například i k plněným paprikám s mletým masem, kde předpečené papriky zalijeme omáčkou a dopečeme společně.

Rajská omáčka