
Vynikající zelňačka s klobásou
5 ledna, 2023Zelná polévka, neboli zelňačka je jedna z polévek, které se u nás v Čechách vaří nejčastěji. Příprava zelňačky podle tohoto receptu zabere přibližně necelou hodinu a uvařil jsem jí 6 porcí.
Postup přípravy – Přepis textu videa
Dneska uvařím poctivou vydatnou a hustou zelňačku.
Ahoj, já jsem Kubíček a můžeme jít na to. Tedy myslím na vaření.
Zelná polévka, neboli zelňačka je jedna z polévek, které se u nás v Čechách vaří nejčastěji. Příprava zelňačky podle tohoto receptu zabere přibližně necelou hodinu. A dneska jsem jí uvařil 6 porcí. A jak už jsem naznačoval v úvodu, jedná se o velice vydatnou polévku, kterou můžete uvařit několika způsoby. V průběhu vaření se snažíte docílit dvou věcí. První věc je, aby brambory byly krásně měkké a druhou věcí je, aby zelňačka nebyla příliš kyselá po zelí. A tyto 2 věci si řekneme v průběhu vaření. Takže přátelé pojďme na to. Do polévky se dává kysané zelí, to znamená, že ta kyselost polévky je závislá na kyselosti toho zelí. A samozřejmě kyselost zelí může být pokaždé různá. Proto jako první přecedím kysané zelí a ještě ho pořádně proleju vodou. Nálev ze zelí, nevylévejte ten se nám může hodit na závěr vaření. Protože polévka může být málo kyselá a tím nálevem ji můžeme ještě dochutit.
Dneska vařím vydatnou zelňačku.
Zelí máme připravené a jdeme na brambory. Já je dělám trošku vy mazlené. To znamená, že do polévky dávám klobásu. Toto je maďarská klobása. Ideální, jsou klobásy, které obsahují hodně papriky. Klobásu nakrájíme na kolečka a jdu připravit brambory.
Brambory krájím asi na takto velké kousky.
A jsme u druhé věci, na kterou si musíme dát pozor. A tou je, aby se brambory uvařily do měkka, protože když brambory dáte do kyselého nálevu, tak se brambory vaří poměrně dlouho. A jak to udělat, aby se ty brambory uvařily rychleji? Máte několik možností. Buďto brambory nakrájíte na malinké kousíčky. Potom je můžete dělat se zelí společně. Nebo uvařit nejdřív brambory. To znamená, že nejdřív zpěníte cibulku, potom do polévky dáte brambory a až brambory budou uvařené, tak přidáte kysané zelí. Anebo tak jako já uvaříte brambory zvlášť.
Na sádle osmahnu klobásu, nemusí to být úplně zprudka, stačí mít vařič zapnutý zhruba na 80 % výkonu.
Hnedka jak klobása je osmahnutá, tak ji seberu z pánvičky a orestuji brambory. Brambory restujte tak dlouho dokud mírně nezačnou zlátnout.
Výborně brambory už začaly zlátnout, a to je ten správný okamžik do brambor přidat vývar nebo vodu a nechat je vařit.
Zatím, co se vaří brambory, tak nakrájím cibuli na drobné kousíčky a dále nakrájím špek.
Spousta lidí zelňačku nemá ráda, protože jim přijde hodně kyselá. Na to je jedna finta. Pokud nemáte rádi nakyslou zelňačku, tak ještě to zelí předtím než ho přidáte do polévky povařte. A ten nálev přeceďte. Do polévky dejte jenom slité zelí bez nálevu. Zelí vařením ztratí o dost víc tu svoji kyselost. Tak to byl 1 typ. A na sádle nechte zpěnit cibulku.
Plotýnku mějte nastavenou asi tak na 80 % výkonu. I když každý vařič trošku jinak hřeje.
Do zpěněné cibulky přidám špek, který lehce orestuji. Restováním se do polévky uvolní jeho vynikající chuť.
Super to je akorát a jdu na koření. Do polévky dávám bobkový list, nové koření, pepř a kmín.
Koření taky lehce orestuji, ale jenom malinko. Polévku zahustím hladkou moukou, kterou přidám do rozpáleného tuku. A vlastně z ní vytvořím světlou jížku. Když dodržíte poměr mouky a tuků, které mám v popiscích, tak jíška bude krásně tekutá.
A jdeme dál ochucovat. Do polévky déle dávám špetku chilli. Samozřejmě, pokud nejste příznivcem pálivé polévky, tak chilli vynechejte.
A dále přidám sladkou papriku. Papriku restuji, ale pozor, papriku nesmíte připálit. Protože potom by zhořkla. Polívku, byste mohli vyhodit. Zhruba asi tak 2 minuty restování papriky budou stačit.
To je prostě paráda. Jakmile papriku mám orestovanou přidám zakysané zelí.
Zelí obalím v základu polévky. Dělám to z toho důvodu, abych v polévce neměl žmolky. Jenom pozor, to zelí musíte pořád míchat a hnedka ho zalejte vývarem nebo vodou. I když s vývarem to je vždycky lepší. Vývar nebo vodu tam naleji po částech. Vždycky zamíchejte, aby se vám neudělal žmolky.
Přidejte sůl. Lepší je míň soli a dochutit na konci. A zelí, vlastně takto připravený základ vařte minimálně 10 minut.
Po chvilce vaření zelí už mám krásně uvařené a můžu přidat uvařené brambory s vývarem.
Ke konci vaření do polévky přidám orestovanou klobásu. Klobásu dávám až ke konci, aby si uchovala svoji chuť. Protože jinak by se ta chuť z ní vyvařila. Potom by to byly jenom takové kousky klobásy bez chuti. A na závěr polévku ochutím ještě česnekem. Česnek se dává na závěr, aby si zachoval svojí vynikající chuť. Čím déle budete česnek vařit, tím méně bude mít výraznou chuť. Proto se česnek do polévek dává, až nakonec.
Polévku ještě ochutnám a podle potřeby dosolím, případně ochutím. Samozřejmě, pokud se vám bude zdát málo kyselá, tak můžete přelít trošku ještě nálevu ze zelí, ale dneska to je tak akorát.
Na závěr z polévky vyndejte ještě koření. Koření plavé, takže to je jednoduchá záležitost.
Výborně přátelé a máme hotovo to je opravdu dneska vše. Někdo do polévky dává ještě smetanu zakysanou, případně za uzenou papriku. Mě polévka se smetanou vůbec nechutná. Přátelé já vám přeju dobrou chuť a někdy jindy zase uvaření.