Vynikající pečená vepřová panenka s kubou

9 ledna, 2023 Od administrator Off

Pečená vepřová panenka je vynikající lahůdka ke které se perfektně hodí houbový kuba. Houbový kuba někomu chutná a někomu zase ne. A vlastně příprava začíná už na podzim. Kdy musíte nasbírat a potom usušit houby. Jinak jídlo to je poměrně jednoduché a příprava zabere něco lehce přes hodinku.

Suroviny

  • Kuba:
  • kroupy zabijačkové 500 g
  • sušené houby 3 hrsti
  • sádlo 1 lžíce
  • cibule 2 ks
  • slanina 50 g
  • kmín 1/2 lžičky
  • vývar 0,5 l
  • sůl
  • pepř
  • majoránka 1/2 lžíce
  • česnek 1 stroužek
  • Vepřová panenka:
  • vepřová panenka 500 g
  • pepř
  • sůl
  • olej
  • máslo

    Vynikající pečená vepřová panenka s kubou

    Postup přípravy – Přepis textu videa

    Dneska budu vařit a konkrétně vynikající vepřovou pečenou panenku s houbovým kubou.

    Ahoj, já jsem Kubíček a můžeme jít na to, tedy myslím na vaření.

    Houbový kuba je klasické české jídlo a někomu chutná a někomu zase ne. A vlastně příprava začíná už na podzim. Kdy musíte nasbírat a potom usušit houby. Jinak jídlo to je poměrně jednoduché a příprava zabere něco lehce přes hodinku. A jako první nechte namočit zabijačkové kroupy a houby, aby nabobtnali a změkly. A ptáte-li se, jak dlouho namáčet zabijačkové kroupy dopředu, tak já říkám hodina bohatě stačí. Přece jenom to není hrách, abychom je namáčeli přes celou noc.

    No a potom už jenom nakrájíme cibulku na malé kostičky. Já tam dávám přibližně 2 středně velké cibule a slaninu. Slanina v původních receptech není, ale proč v dnešní době bychom si něco nemohli udělat lepší, než se to dělalo dříve?

    No, paráda slaninu a cibulku už mám pokrájenou a můžeme restovat.

    Dneska budu vařit a konkrétně vynikající vepřovou pečenou panenku s houbovým Kubou.

    Takže já dneska budu restovat na sádle, protože sádlo k houbovýmu kubovi perfektně patří a dá tomu vynikající chuť.

    Do rozpáleného sádla přidám cibuli. Cibuli nechám zpěnit. Hnedka, jak cibule zpění, tak přidám pokrájenou slaninu. Ze které vypeču tuk. Ve spoustě receptů se do kuby slanina nedává, jenomže je kuba lepší.

    A hnedka, jak slanina pustí tuk a cibulka začne lehce zlátnout, tak přidám kmín. Kmínu tam dávám půlku lžičky.

    Já mám radši kmín celý než drcený, protože mně přijde, že je krásně provoněný. Ten drcený kmín mi přijde, že je trošku jakoby vyvanulí. Tak ten celý mám prostě radši.

    A ještě musím uvést, že během tohoto restování mějte plotýnku nastavenou zhruba tak asi na 80 % výkonu. Nerozpalujte to moc, aby se vám to nezačalo připalovat.

    Z nabobtnalých hub sleju vodu a houby přidám do základu. Houby chviličku restuji, aby prostě měly lepší chuť, a to samé udělám se zabijačkovými kroupami. To znamená, sleju zabijačkové kroupy a zabijačkové kroupy taky orestuji. Tím se krásné zabijačkové kroupy zatáhnou a budou chuťově vynikající. Rozhodně nedoporučuju dávat vývar a potom až zabijačkové kroupy. Zabijačkové kroupy potom nejsou tak dobré. Tak jo, zabijačkové kroupy už mám orestované a jdu na vývar. Vývaru dávám přibližně půl litru. To by mělo stačit. Prostě je důležité, aby všechny zabijačkové kroupy byly ponořené. Potom to ochutím solí a pepřem.

    A nakonec přidám majoránku, které tam dávám půlku lžíce.

    Kubu vařím tak dlouho, dokud zabijačkové kroupy nezměknou. Samozřejmě v průběhu vaření občas jídlo zkontrolujte, jestli se nevyvařila nebo nevsáklá veškerá voda s vývarem. A případně podle potřeby vodu dolijte.

    A zatím, co se kuba vaří, tak připravíme vepřovou panenku. Z vepřové panenky můžete oříznout takto přebytečné blány nebo tuky, ale já si myslím, že to je velice velká zbytečnost. Protože v těch tucích se skrývají nejlepší chutě na mase, takže já to prostě nedělá.

    Vepřovou panenku důkladně osuším a okořením. Na vepřovou panenku stačí pouze sůl a pepř nic jiného. To je prostě základ. Vepřovou panenku ještě lehce poliji olejem. Sůl, pepř a olejem do masa pořádně zapracuji.

    Vepřová panenka je váleček masa, který konce má malinko slabší, a to by nám při pečení mohlo malinko vadit, protože konce by byly příliš vysušené. Proto panenku přehnu, přišpendlím jehlami na španělského ptáčka. Tím docílím toho, aby se konce panenky nevypekly a nebyly málo šťavnaté.

    Vepřovou panenku už mám připravenou a můžu ji zprudka orestovat. Důležité je vepřovou panenku často obracet, ať se koření na vepřové vepřové panence nepřipálí. A taky tím obracením se vám nezkroutí.

    Výborně vepřovou panenku už mám orestovanou. Hezky dozlatova ze všech stran. A teďka ji přendám do zapékací mísy. Nechám ji zapéct v troubě a výpekem z pánvičky vepřovou panenku takhle poleju. Aby panenka při pečení nevyschla tak přidám malinko másla.

    Mezitím co jsem připravoval vepřovou panenku, tak zabíjačkové kroupy už mi změkly. A já ještě malinko dochutím česnekem. Česneku tam dávám pouze 1 stroužek a vmíchám ho do těch krup. Česneku tam moc nedávejte, ať vám nepřibije chuť hub. Zabíjačkové kroupy, vlastně kubu přendám do vymaštěného pekáče a nechám ho zapéct společně s panenkou.

    No a vepřovou panenku a kubu necháme zapéct v rozpálené troubě, kterou má vyhřátou na 180 stupňů C. Peču to zhruba asi tak 10 až 15 minut. Podle toho, jak trouba peče.

    Po 10, respektive 15 minutách vepřovou panenku vytáhnu a na chvilku ji nechám ještě odležet. Přikryju ji alobalem, aby nevychladla.

    No, a to už je hotovo. Prostě vepřová panenka je úžasná. Je Lehce růžová, ale chuťově naprosto famózní.

    Přátelé já se s vámi loučím. Dneska mám vynikající oběd a někdy jindy zase uvaření.