Smetanové francouzské brambory

12 října, 2021 Od administrator Off

K nedělnímu obědu jsem uvařil vynikající francouzské brambory. Francouzské brambory jsou zapečené brambory se smetanou, vejci a uzeným masem. Příprava tohoto vynikajícího jídla zabere přibližně 90 minut a jídlo jsem vařil pro 6 lidí.

Suroviny

  • brambory 1,2 kg
  • vejce 3 ks
  • uzená krkovice 400 g
  • eidam 30% 100g
  • smetana 33% 0,5 l
  • vývar 0.1 l
  • cibule 1 ks
  • česnek 2 stroužky
  • sádlo 30 g
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • muškátový ořech
  • pažitka (petrželka)

Postup přípravy

  1. Brambory uvaříme ve slupce a dvě vajíčka také.
  2. Krkovici nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek nakrájíme na plátky.
  3. Na pánvi restujeme uzenou krkovici s cibulkou a česnekem.
  4. Brambory oloupeme a nožem nakrájíme na plátky. A první vrstvu dáme úhledně do zapékací mísy.
  5. Na brambory nasypeme restovanou směs a na ní dáme nakrájené jedno vajíčko na tenké plátky. A tak dále pokračujeme.
  6. Smetanu nalijeme do dostatečně velké mísy. Do smetany přidáme jedno vajíčko a vývar. Smetanu opepříme a osolíme. Smetanovou směs zamícháme a přidáme trošku muškátového oříšku. 
  7. Můžeme se pustit do pečení. Jakmile máme i brambory v míse necháme je ohřát v troubě přibližně 10 minut na 180 C°
  8. Ohřáté francouzské brambory zalijeme smetanou a posypeme nastrouhaným sýrem. Přidáme máslo.
  9. Francouzské brambory následně pečeme v předehřáté troubě v zapékací míse přibližně 40 až 45 minut při teplotě 180 °C. Na posledních 5 až 10 minut můžeme zvýšit teplotu na 200 °C pro zvýraznění barvy.