Smetanové francouzské brambory
12 října, 2021K nedělnímu obědu jsem uvařil vynikající francouzské brambory. Francouzské brambory jsou zapečené brambory se smetanou, vejci a uzeným masem. Příprava tohoto vynikajícího jídla zabere přibližně 90 minut a jídlo jsem vařil pro 6 lidí.
Suroviny
- brambory 1,2 kg
- vejce 3 ks
- uzená krkovice 400 g
- eidam 30% 100g
- smetana 33% 0,5 l
- vývar 0.1 l
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- sádlo 30 g
- máslo
- sůl
- pepř
- muškátový ořech
- pažitka (petrželka)
Postup přípravy
- Brambory uvaříme ve slupce a dvě vajíčka také.
- Krkovici nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek nakrájíme na plátky.
- Na pánvi restujeme uzenou krkovici s cibulkou a česnekem.
- Brambory oloupeme a nožem nakrájíme na plátky. A první vrstvu dáme úhledně do zapékací mísy.
- Na brambory nasypeme restovanou směs a na ní dáme nakrájené jedno vajíčko na tenké plátky. A tak dále pokračujeme.
- Smetanu nalijeme do dostatečně velké mísy. Do smetany přidáme jedno vajíčko a vývar. Smetanu opepříme a osolíme. Smetanovou směs zamícháme a přidáme trošku muškátového oříšku.
- Můžeme se pustit do pečení. Jakmile máme i brambory v míse necháme je ohřát v troubě přibližně 10 minut na 180 C°
- Ohřáté francouzské brambory zalijeme smetanou a posypeme nastrouhaným sýrem. Přidáme máslo.
- Francouzské brambory následně pečeme v předehřáté troubě v zapékací míse přibližně 40 až 45 minut při teplotě 180 °C. Na posledních 5 až 10 minut můžeme zvýšit teplotu na 200 °C pro zvýraznění barvy.