Domácí sekaná

14 října, 2021 Od administrator Off

Sekaná pečeně, častěji pouze sekaná, je pokrm připravovaný z mletého masa. Receptů je spousta, ale k sobotnímu obědu jsme připravil sekanou podle mého nejoblíbenějšího receptu. Příprava tohoto vynikajícího jídla zabere přibližně 120 minut a jídlo jsem vařil pro 8 lidí.

Suroviny

  • 1 kg mletého masa (vepřové/hovězí)
  • 2 ks cibule menší
  • 3 stroužky česneku
  • 3 ks vejce
  • 0,1 l mléko
  • 100 g strouhánka
  • majoránka
  • pepř mletý
  • plnotučná hořčice
  • sůl

Postup přípravy

  1. Do mísy vložíme maso, lžíci plnotučné hořčice, strouhánku, majoránku, nakrájenou cibuli, propasírovaný česnek, mletý pepř, vajíčka, sůl a zalijeme mlékem. Koření podle chuti, ale určitě může být více, tím se sekaná nedá zkazit.
  2. Pečlivě promícháme. Je-li směs řidší, přidáme do sekané více strouhánky. Opět vše promícháme tak, aby se ingredience dokonale spojily.
  3. Nakonec se směsí několikrát praštíme abychom ze směsi dostali vzduch. Vše se tím dokonale spojí a sekaná při pečení nepraskne.
  4. Nakonec utvoříme šišku, uhladíme mokrými rukami.
  5. Sekanou dáme do pekáče potřeného olejem.
  6. Podlijeme vodou a přiklopíme.
  7. Troubu předehřejeme na 180-200 °C. Sekanou pečeme asi 60 minut. Následně odklopíme víko znovu podlijeme a ještě 20 minut pečeme bez víka, aby se udělala kůrčička. Občas podlijeme.