
Francouzské brambory
14 října, 2021K sobotnímu obědu jsem uvařil vynikající francouzské brambory. Francouzské brambory jsou zapečené brambory se smetanou, vejci a uzeným masem. Příprava tohoto vynikajícího jídla zabere přibližně 90 minut a jídlo jsem vařil pro 6 lidí.
Suroviny
- 200 g uzeného bůčku
- 250 g vepřových párků
- 1 kg brambor
- 1 – 2 cibule
- 100 g sýr eidam
- 200 g smetany 12%
- 2 vejce
- olej
- pepř
- kmín
- sůl
- máslo





Postup přípravy
- Uvařené brambory ve slupce oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
- Orestujeme nakrájenou cibulku s nakrájeným bůčkem.
- Ve vrstvách do pekáče klademe brambory, nakrájené párky a orestovanou cibulku s bůčkem.
- Každou vrstvu okořeníme.
- Skončíme vrstvou brambor, na kterou nastrouháme sýr.
- Brambory dáme zapéct na 10 minut do vyhřáté trouby na 180 až 200°C.
- Následně na brambory dáme máslo a zalijeme smetanou s rozmíchanými vajíčky.
- Pečeme na 180 až 200°C přibližně 30 minut, respektive dokud se na bramborách nevytvoří zlatavá krusta.