Francouzské brambory

14 října, 2021 Od administrator Off

K sobotnímu obědu jsem uvařil vynikající francouzské brambory. Francouzské brambory jsou zapečené brambory se smetanou, vejci a uzeným masem. Příprava tohoto vynikajícího jídla zabere přibližně 90 minut a jídlo jsem vařil pro 6 lidí.

Suroviny

  • 200 g uzeného bůčku
  • 250 g vepřových párků
  • 1 kg brambor
  • 1 – 2 cibule
  • 100 g sýr eidam
  • 200 g smetany 12%
  • 2 vejce
  • olej
  • pepř
  • kmín
  • sůl
  • máslo

Postup přípravy

  1. Uvařené brambory ve slupce oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
  2. Orestujeme nakrájenou cibulku s nakrájeným bůčkem.
  3. Ve vrstvách do pekáče klademe brambory, nakrájené párky a orestovanou cibulku s bůčkem.
  4. Každou vrstvu okořeníme.
  5. Skončíme vrstvou brambor, na kterou nastrouháme sýr.
  6. Brambory dáme zapéct na 10 minut do vyhřáté trouby na 180 až 200°C.
  7. Následně na brambory dáme máslo a zalijeme smetanou s rozmíchanými vajíčky.
  8. Pečeme na 180 až 200°C přibližně 30 minut, respektive dokud se na bramborách nevytvoří zlatavá krusta.
Francouzské brambory