Vynikající pečená kuřecí křidélka s opečeným bramborem a okurkovým salátem – Typ na sobotní oběd

12 ledna, 2023 Od administrator Off

Pečená kuřecí křidélka na medu miluji pro jejich fantastickou chuť. Perfektně se k ním hodí opečený brambor a okurkový salát. Příprava pečených kuřecích křidélek je jednoduchá za zabere něco lehce přes 60 minut.

Suroviny

  • Kuřátka na medu:
    • kuřecí křídla 1 kg
    • sůl 1/2 lžičky
    • pepř
    • med 3 lžíce
    • worcester omáčka 2 lžíce
    • olivový olej 2 lžíce
    • sójová omáčka 2 lžíce
    • sladká paprika 1/2 lžíce
    • česnek cca 3 stroužky
    • chilli
  • Pečené brambory:
    • brambory
    • cibule
    • rostlinný olej
    • sůl
    • máslo
  • Salát:
    • okurka
    • pepř
    • sůl
    • cukr
    • ocet

    Vynikající pečená kuřecí křidélka s opečeným bramborem a okurkovým salátem – Typ na sobotní oběd

    Postup přípravy

    Dneska připravím lehce pikantní pečená křidélka s opečeným bramborem. Ahoj já jsem Kubíček a můžeme jít na to. Tedy myslím na vaření.

    Kuřecí křidélka se dají připravit snad na tisíce způsobů a dneska vám ukážu recept, který mi chutná asi nejvíce. Jako první dáme marinovat kuřecí křidélka. Očistíme je od peří. A pokud tam je ten poslední díl kosti, na těch kuřecích křidélek, tak ho uřízneme. Já tam poslední díl kosti nemám, už jsem to tak koupil v obchodě. Kuřecí křidélka přendám do mísy a jdu připravit marinádu. Marináda je hodně jednoduchá. Půlku lžičky soli, trochu pepře a 3 lžíce medu to je základ.

    Ještě musím uvést, že příprava kuřecí křidélek na medu zabere přibližně hodinu a půl tedy nepočítám celonoční marinování. A kolik porcí vařím to je trošku tišší, protože záleží na tom, jak hodně si budete přidávat. Pro jedlíky vařím jenom 2 porce. Pokud tam budou i ženy nebo děti, tak to jsou 4 porce. Trošku mě to připomíná, když ty kuřátka jsem dělal poprvé a moje děti byly ještě menší tak z jednoho kila masa jsme se najedli všichni 4. Teďka už to dělám ze dvou kil masa. Dále do marinády přidávám worcesterovou omáčku, olivový olej a sójovou omáčku.

    Dneska připravuju vynikající kuřecí křidélka na medu, která jsou lehce pikantní.

    Ještě do marinády dávám sladkou papriku. Papriky dávám půlku lžíce. Trošku česneku, propasírovaného a čili. Čili tam dávám malinko. Samozřejmě, když ho tam dáte hodně tak ty kuřátka budou více pikantní, takže opatrně. Pořádně to promíchám a dám to do ledničky. No a ptáte-li se na jak dlouho, tak já říkám aspoň na 12 hodin, aby se do kuřecích křidélek pořádně dostalo koření. To znamená, že když ty kuřátka budete připravovat k obědu tak marinádu musíte udělat den předtím večer. Samozřejmě, pokud to tam necháte 1 den, tak to bude ještě lepší.

    A druhý den jídlo konečně už můžete dodělat. Ke kuřecím křidélkům se perfektně hodí pečené brambory, takže pojďme na to. Brambory vařte ve slupce a nevařte úplně doměkka. Řekněme 15 minut bude stačit.

    A zatím, co se vaří brambory, tak připravím cibuli, kterou nakrájím na kolečka. A vymažu pekáč rostlinným olejem.

    Výborně brambory už se uvařily a brambory oškrabu.

    Zapečené brambory jsou nejlepší z malinkých brambor. Řekněme z takových oříšků. Já to mám dneska mix, protože brambory se ne pokaždé podaří koupit malinké. Tak ty větší brambory takhle rozkrojím.

    Brambory osolím a dám na ně lehce másla.

    A potom už to je jednoduché. Brambory v zapékací míse dám na plech.

    A na ten samý plech na pečicí papír vyskládám kuřátka, která jsou už poté celé noci krásně namarinovaná.

    Kuřecí marinádu nevyhazujte ta se nám bude ještě hodit. Marinádou při pečení budeme potírat kuřátka, aby se nám nepřipálila a abychom na kuřecích křidélka vytvořili hezčí a větší krustu.

    Tak jo, a jdeme péct. Kuřecí křidélka s bramborami dáme do trouby. Troubu mám rozpálenou tak na 150-160 stupňů celsia. Na troubě mám nastavený horký vzduch s horním ohřevem. A kuřecí křidélka s bramborem peču tak dlouho, dokud hezky nezezlátnou. Jen tak pro orientaci ono stejně každá trouba trošku jinak peče. Já jsem to dneska pekl jednu hodinu v průběhu pečení kuřátka potírám zbylou marinádou. K bramborům přidám cibulku a brambory obalem v rozpuštěném másle. Kuřecí křidélka potírejte zhruba každých 10 až 15 minut. A pozor 20 minut před koncem pečení kuřátka už nepotírejte marinádou, ale jenom výpekem z pekáče. To je z hygienických důvodů.

    A zatím, co se kuřata s bramborem pečou, tak si připravíme jednoduchý, zato vynikající okurkový salát. Salátovou okurku nemusíte loupat stačí umýt a nastrouhat na hrubém struhadle. Salát ochutím pepřem, solí, cukrem a octem. Vodu do salátu přidávat nemusím, protože okurka pustí šťávu. Potom to už jenom zamíchám a salát nechám chviličku rozležet.

    Výborně salát už mám připravený a jdu zkontrolovat kuřátka s bramborem.

    V průběhu pečení kuřátka hodně často kontrolujte, protože na nich je med a ten má tendenci karamelizovat. To je ještě v pořádku, ale je tam strašně tenká hranice mezi karamelizováním a připravováním medu. To znamená pozor na to.

    Ono se vám taky ještě může stát, že na bramborách se neudělá tak rychle krusta jako na kuřátkách. Proto brambory mám zvlášť na pekáči. A v případě potřeby ke konci pečení troubu dejte navíc, kuřátka vyndejte a brambory ještě nechte třeba na 10 minut zprudka dopéct.

    Po hodině pečení kuřata s bramborem vypadají takhle nádherně.

    Pro případné rejpaly upozorňuju, že ty kuřátka nejsou připálená. Takhle tmavě to prostě bere kamera.

    Přátelé co říci na závěr? Kuřecí křidélka miluju, jsou lehce pikantní a chuť mají naprosto úžasnou, tak jak jsem sliboval v úvodu tohoto videa. Přátelé, já vám přeju dobrou chuť a někdy jindy zase u vaření.