Vynikající kuskusové rizoto, za 20 minut je hotová zatraceně dobrá večeře

19 ledna, 2023 Od administrator Off

Kuskus jste určitě už někde jedli. A jak to jenom slušně říct, je takový neslaný a nemastný. Většinou se bohužel podává k lososovi, což je ne moc šťavnatá ryba. To znamená dvě suché věci. Ale kuskus jde připravit i jinak. Lépe a chutně. A ptáte-li se, jak, tak si řekneme teď.

Suroviny

  • kuskus 200 g
  • anglická slanina 100 g
  • sušená rajčata 80 gramů
  • černé olivy 80 gramů
  • kapary
  • česnek 2 stroužky
  • vývar 0,5 litru
  • máslo 1 lžíce
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl

    Vynikající kuskusové rizoto, za 20 minut je hotová zatraceně dobrá večeře

    Postup přípravy

    Jako první dáme vařit vývar. Pokud nemáte vývar, můžete použít vývar z kostky. Samozřejmě můžete použít místo vývar i vodu, ale to ten kuskus bude takový mdlí. Za druhé opražíme kuskus na rozpálené pánvi. Pánev může být rozpálená zhruba tak na 70 % výkonů vařiče. A hnedka, jak kuskus malinko začne zlátnout, tak přilijte olej a kuskus ještě chviličku restuji.

    Hnedka, jak je kuskus orestovaný přidejte vývar, lehce zamíchejte a nechte vařit, dokud kuskus nezměkne. Zhruba asi 7 až 8 minut.

    Dneska vařím vynikající kuskusové rizoto.

    Na pánev naliju olivový. Olej a pánvičku nechám rozpálit. Pánvičku moc nerozpalujte, řekněme 60 % výkonu vařiče bude stačit.

    Zatím, co se kuskus vaří, tak připravíme slaninu, kterou nakrájíme na čtverečky. Řekneme tak centimetr krát centimetr velké.

    Slaniny na toto množství rizota dávám přibližně 100 gramů. Slaninu dám do rozpáleného oleje a začínám jí restovat.

    A opravdu opatrně slaninu restuji, protože chceme jenom, aby nám malinko pustila tuk a zůstala vláčná. Nechceme se slaniny mít nějakou tvrdou podrážku.

    Slaninu nechám dále restovat a připraven ostatní věci, která budu dávat do rizota. A to konkrétně jsou rajčata, kapary, olivy a česnek. Všechno to nakrájím, teda až na ten česnek, který propasíruju. Tady asi není potřeba cokoliv komentovat snad jenom, že ty kapary nejsou povinné a do rizota je nemusíte dávat.

    A teďka je ta správná chvíle, abych uvedl, že dneska vařím 4 porce a příprava tohoto vynikajícího kuskusového rizota zabere přibližně půl hodinky.

    Všechno už to mám pokrájené, a to je ta správná chvíle přidat do slaniny, česnek, který jenom opravdu lehce orestuji. To znamená, přidám zamíchám a dám tam ostatní věcičky.

    Česnek musí zůstat hezky světlý moc ho na té pánvičce netrapte. On by vám mohl taky zhořknout. Přidám sušená rajčata, olivy a kapary. Lehce to orestuju, ale jenom malinko spíše, aby se to zahřálo a obalilo v tom výpeku.

    Výborně kuskus se mi zrovna dovařil, takže ho sundám z vařiče a přidám ho do základu.

    Ještě bych měl uvést, že toto je kuskus z tmavé pšenice, který mi chutná více. Všechno to pořádně promíchám. Hlavně, aby se kuskus obalil ve výpeku a potom rizoto už jenom ochutím.

    A k ochucení stačí jenom pepř a sůl. Podle chuti.

    No a aby kuskusové rizoto bylo ještě takové vláčnější a jemnější, tak do rizota vmíchám kousek másla, řekněme tak jednu lžíci až dvě lžíce.

    Přátelé, a to už jdeme do finále. Máme uvařeno a jaké kuskusové rizoto vlastně je. Přesně takové jak jsem říkal na začátku. Rozhodně není neslané, nemastné a rozhodně není rozblemcané. Prostě je to vynikající rychlovka. Mně to chutná. Další výhodou kuskusového rizota je to, že ke kuskusovému rizotu nepotřebujete přidávat žádnou zeleninu, žádnou kyselou okurku. Prostě je dobré samo o sobě. Přátelé, já vám přeju dobrou chuť a někdy jindy zase u vaření.