Vynikající sekaná roláda – neskutečná dobrota
9 ledna, 2023Sekaná roláda se připravuje z hovězího masa. Do nádivky dávám klobásu, slaninu a vajíčka. Příprava sekané rolády zabere přibližně 80 minut. A jedná se o vnikající pochoutku.
Suroviny
- hovězí maso mleté 0,5 kg
- rajčatový protlak 1 lžíce
- hořčice 1 lžíce
- mléko 1 dl
- vejce 4 ks
- cibule 1 ks
- uherská klobása cca 150 g
- anglická slanina 6 plátků
- voda 2 dl
- olej
- sádlo 20 g
- máslo 20 g
- sůl
- pepř
- alobal
Postup přípravy – Přepis textu videa
Dneska budu péct a konkrétně. Vynikající sekanou roládu.
Ahoj, já jsem Kubíček a můžeme jít na to tedy myslím na vaření.
Nejlepší sekaná roláda je z hovězího masa mletého, takže mleté maso dáme do misky přidáme protlak a plnotučnou hořčici.
Trochu mléka. Mléko přidávám proto, aby v roládě maso nebylo úplně vysušené. Jedno vajíčko a ochutím pepřem a solí a ještě trochu zakápnu olejem.
Ještě musím uvést, že dneska vařím 6 porcí a příprava této vynikající rolády podle tohoto receptu zabere něco lehce malinko přes 1 hodinu.
Maso pořádně promíchám a ptáte-li se, jak dlouho tak já říkám dlouho, ale tak 3-4 minuty míchání budou stačit.
Tak to stačí a takto připravené maso nechám odpočinout v chladu aspoň tak půl hodinky.
Dneska připravuji. Vynikající pečenou roládu.
Zatímco maso odpočívá, tak připravím náplň do rolády na pánvi nechám rozpustit sádlo a pokrájím cibuli na malé kousíčky.
Cibuli lehce orestuji a po chvilce restování přidám vajíčka.
Tak ta cibule už je, tak jak má být a přidám vajíčka ty vajíčka na pánvi hnedka nezačnu míchat. Necháme je prostě malinko zatáhnout. Prostě bílky, aby začali bělat a potom je promíchám. Tím, že ty vajíčka nezačnu hladka míchat tak docílím mramorového efektu.
Vajíčka nemusíte dlouho restovat. Nemusíte je vysoušet ani nemusí být úplně mazlavá, protože ony se stejně budou dávat do rolády a tam se ještě potom budou péct v troubě.
Dále do rolády dávám ještě klobásu. Toto je uherská klobása, ale na tom druhu klobásy tolik nezáleží. A klobásu nakrájím na dlouhé nudličky. Super a věcičky do té rolády už máme připravené. Takže můžeme jít balit. A jako první si vymažu alobal pořádně olejem.
Super, tak to bychom měli a na ten alobal dejte maso, ze kterého uděláte takovou hezkou placku. Chce to si s tím chvilku vyhrát a dá to malinko práce.
A důležitá věc vlastně 2 věci. Tu placku dělejte ve velikosti pekáče, aby se vám tam prostě vešla. Aby se vám nelepilo těsto na ruce, tak si ruce namočte ve vodě.
No a potom už jedu. Tady asi není co říct prostě to dělejte, tak jak to dělám já.
Na takto připravenou placku z masa naskládám plátky anglické slaniny. Potom přidám klobásu a vajíčka. Trochu si s tím vyhrajte, ať to je hezké.
Zase roládu trošku ještě dochutím pepřem a solí.
No a jdeme balit mně to jde dneska fakt blbě, protože kvůli kameře to dělám přes ruku, ale vy si s tím určitě vyhrajete lépe.
Důležitá věc ten vršek toho alobalu vlastně ten okraj pořádně do sebe zahněte, ať se vám v troubě nerozjede.
Takto připravenou roládu dáme do pekáče a podlijeme vodou, aby nám to maso v troubě nevyschlo.
A jdeme péct. Roládu peču nadvakrát. Poprvé na 180 stupňů 35 minut.
Po 35 minutách roztrhnu alobal a jdu dělat kůrčičku.
Tedy peču podruhé zase na 180 stupňů a podle potřeby 10 až 15 minut.
A pokud se v pekáči vypekla všechna voda tak ještě sekanou podlijte.
A aby roláda měla ještě lepší chuť tak přidám trochu másla.
Super a já mám dneska hotovo. Teda mě ta roláda trošku praskla, ale to se stane i v lepších rodinách. Jak říkala moje babička, nejlepší sekaná a chleba jsou ty, které prasknou.
Tak a já jdu servírovat a s čím podávat sekanou nejlepší jsou brambory, případně bramborová kaše. Můžete podávat i šťouchané brambory, ale hlavně nezapomeňte na nějaký salát nebo kyselé okurky. Přátelé já se s vámi loučím a přeju vám dobrou chuť.