Vynikající houbová polévka s kroupami a zeleninou, které neodoláte

5 ledna, 2023 Od administrator Off

Houbovou polévku s kroupami a zeleninou je vynikající a zároveň je sytá tedy ideální podzemí polévka.

Suroviny

  • sušené houby cca 3 hrsti
  • kroupy 100 g
  • cibule 1 ks
  • česnek 4 stroužky
  • petržel 1 ks
  • mrkev 2 ks
  • brambory 3 ks
  • máslo 50 g
  • hladká mouka 1 lžíce
  • hovězí vývar 1,7 litr
  • bobkový list 1 list
  • nové koření 4 kuličky
  • pepř cca 10 kuliček
  • paprika 1 lžička
  • muškátový ořech
  • majoránka
  • petržel nať
  • sůl

    Vynikající houbová polévka s kroupami a zeleninou, které neodoláte

    Postup přípravy – Přepis textu videa

    Dneska uvařím vynikající houbovou polévku s kroupami.

    Ahoj, já jsem Kubíček a můžeme jít na to. Tedy myslím na vaření.

    Houbová polévka s kroupami a zeleninou je prostě vynikající a zároveň je hodně sytá. Tedy ideální podzimní polívka. A jako první namočte kroupy a houby ve vodě. Nemusíte je namáčet celou noc, protože to není hrách. Stačí kroupy namočit přibližně jednu hodinu dopředu a houby půl hodiny dopředu.

    Dneska vařím vynikající houbovou polévku s kroupami a zeleninou.

    Super a zatímco se nám to namáčí, tak jdu krájet, pasírovat a strouhat. Cibuli nakrájím na malé kostičky. To znamená jednou ji takto naříznu, aby kostičky byly menší.

    Ještě musím uvést, že příprava houbové polévky s kroupami zabere přibližně 60 minut a dneska vařím 8 porcí. No i když ono po té polévce se vždycky zapráší, takže spíš vařím jenom 6 porcí.

    Potom propasíruju česnek, samozřejmě můžete ho i nakrájet, ale mně to asi více chutná, když ten česnek je propasírovaný.

    A jdeme strouhat. Nastrouhám na malých slzách jednu mrkev a polovinu petržele.

    Výborně. Zeleninu už mám připravenou a konečně jdu vařit. Vařič moc nerozpalujte, řekněme, tak na 60-70 % výkonů. Ono to máslo by se vám potom začalo přepalovat. Hnedka, jak se vám máslo rozpustí, tak přidejte cibulku, kterou nechte zpěnit. Chvilku míchejte a potom přidejte česnek.

    Česnek chviličku restujte. Ne moc dlouho, aby nezhořknul. Řekněme, tak minutu až 2 a potom hnedka přidejte nastrouhanou zeleninou.

    Zeleninu chvilku restuji. Potom přidám koření, které taky chvilku restují. Je to pořád dokola prostě restuju a míchám.

    A co se týká koření, tak jako poslední přidávám papriku, kterou zase chviličku restuji. Můžete ji restovat klidně 3 minuty, moc se toho nebojte, ona vám nezhořkne, protože zelenina obsahuje vodu a ta tu papriku prostě bude zchlazovat.

    Dobře, a to už jsme na konci restování ještě přidám hladkou mouku, kterou opražím.

    Výborně to stačí. Mouku už mám opraženou, takže teďka přeliju vývar.

    Vývar do polévky nelijte nikdy najednou vždycky po částech a vždycky pořádně promíchejte, aby se vám neudělaly hrudky v polévce.

    Přidám namočené kroupy a houby. Polévku nechám vařit a 15 minut.

    A během těch 15 minut, co se polévka vaří, tak si nakrájím zbytek zeleniny. Hezky na úhledné kostičky. Dělejte je stejně velké, protože v té polévce budou vidět. A dále nakrájím brambory.

    A po 15 minutách vaření polévka vypadá takto krásně. Voní po houbách.

    Přidám pokrájenou zeleninu a brambory.

    Přidám zbytek vývaru a polévku osolím.

    Klidně polévku osolte nadvakrát, protože nikdy nevíte, jak je vývar hodně slaný. Takže pozor, ať to nepřesolíte.

    A polévku dám ještě jednou vařit, tentokrát tak dlouho, dokud zelenina a brambory nezměknou.

    Je to prostě perfektní. Po chvilce vaření nám změkly brambory a zelenina . A polévka krásně voní.

    Polévku ochutnám a ještě jí dochutím samozřejmě podle potřeby solí, pepřem a muškátovým oříškem.

    No a nakonec nepřijde Japonec ale bylinky. Polévku ještě ochutím majoránkou a čerstvou petrželí, kterou pokrájím.

    Samozřejmě, kdo chce tak z polévky může vybrat ještě kuličky koření, ale moje babička mě to nikdy nedělala. Takže já to koření jsem vybíral vždy až na talíři. Samozřejmě tu a tam jsem kousnul do nějakého pepře. To se prostě stává.

    Bylinky v polévce už dlouho nevařte. Stačí 1 minuta. Je to vždycky takový kompromis mezi chutí a tím, aby se vám polévka od bylinek nezkazila.

    Přátelé a já mám hotovo. Teďka s odstupem času po týdnu, když stříhám video a koukám se na ty úžasné záběry tak mě úplně na jazyku naskakuje ta lahodná chuť houbové polévky. A doslova cítím tu nádhernou vůni. Přátelé, já vám přeji krásný den a někdy jindy zase uvaření.