Vynikající dýňová polévka, kterou si zamilujete
10 ledna, 2023Dýňová polévka lze uvařit mnoha různými způsoby. Dneska jsem dýňovou polévku uvařil podle mého oblíbeného receptu. Připravit ji zvládne i začátečník.
Suroviny
- dýně 1 ks
- vývar hovězí
- smetana 33%
- cibule 2 ks
- česnek 2 stroužky
- pražené slunečnicové semínka
- rostlinný olej
- muškátový oříšek
- pepř
- sůl
Postup přípravy – Přepis textu videa
Dneska uvařím vynikající dýňovou polévku.
Ahoj, já jsem Kubíček a můžeme jít na to. Tedy myslím na vaření.
A hnedka v úvodu musím poděkovat mému tatínkovi, který vypěstoval tuto hezkou dýni a dal mi jí, abych z ní uvařil vynikající dýňovou polévku. Tento druh dýně se jmenuje hokaidó a je to snad nejoblíbenější druh dýně pro svoji oranžovou barvu a nasládlou chuť. A hnedka na začátku vaření doporučuju dýni zvážit, proč vysvětlím později. Tak jo, a jdeme na to, vezmu si aspoň čtyřlitrový hrnec do kterého naliju olej a nechám to rozpálit. Plotýnku zapněte asi tak na 50 až 60% výkonu. Nakrájejte cibulku. Cibule nemusí být moc nadrobno. Polévka se na konci stejně rozmixuje. Cibuli nechte lehce restovat. Jenom, aby tak cibule zprůhlednila a ztratila svoji ostrost.
Dneska vařím vynikající dýňovou polévku.
A zatímco se cibulka restuje, tak jdeme na dýni. Dýni stačí rozkrájet, vykrájet ošklivé věci a vykrájet jádřinec nebo semínka, nebo jak se tomu říká. Dobrá zpráva je, že dýni nemusíte loupat, protože kůra je měkká a hezky se rozváří.
V úvodu jsem říkal, že tuto dýni vypisoval tatínek a vypěstoval ji ze semínek, které si vzal z koupené dýně a zasadil je do kelímku. A potom je přeseděl na kompost. Opravdu dýně rostou jako plevel, takže to klidně můžete vyzkoušet. Super. Dýni mám pokrájenou a ještě z ní vykrájím takové ty fuj nehezké věci.
A ještě musím uvést, že příprava této vynikající dýňové polévky zabere přibližně 40 minut a vařím 8 až10 porcí. To záleží, jak hodně si budete přidávat.
Super, zatímco jsem krájel dýni, tak cibulka se hezky orestovala. Vidíte, jak je hezky bílá. Hlavně aby nebyla hnědá, ona ta hnědá cibulka se k zelenině vůbec nehodí. Přisypu nakrájenou dýni. Teďka opravdu oceníte větší hrnec. Dýni ještě chviličku restuji, řekněme tak 3 minuty.
A hnedka jak se dýně začne tím restováním rozvářet, tak přidejte vývar.
A teďka se vrátím na začátek, kde jsem dýni vážil dýně váží 1,75 kilogramu. To znamená, že, abych měl tu správnou konzistenci dýňové polévky, tak do polévky musím nalít 3/4 vývaru a jednu čtvrtinu smetany. Samozřejmě ta smetana se přidává na konci a polévku, vařte tak 20 minut pod poklicí.
A po 20 minutách vaření polévka vypadá takto. Dýně je hezky měkká, ale ještě není rozvařená. Polévku osolím a opepřím.
Pro lepší chuť. Přidám ještě trošku muškátového oříšku a polévku promixuji.
V průběhu mixování přeleju třiatřicetiprocentní smetanu. Prostě čím víc procent, tím to je lepší. Smetanu tam vmixovávám, aby se nesrazila. A kdyby snad náhodou se smetana srazila, tak polévku rozmixujte podruhé. A teďka, když polévku ochutnáte, tak bude mít ještě takovou lehce moučnou chuť. Takže polévku ještě 10 minut mírně vařte. A to už jdeme skoro do finále. Pro lepší chuť doporučuji polévku ochutit ještě dvěma stružkami česneku. A u dýňové polévky, platí to samé jako u ostatních jídel. Polévku ochutnejte a ještě jí dochuťte. Já polévku dochutím pepřem a solí.
Jenom pro zajímavost, já jsem dneska do polévky dal 2,5 lžičky soli, ale opravdu to berte orientačně, protože každá dýně je jinak vyzrálá, jinak chutná a každý vývar je jinak slaný.
Super a můžeme servírovat. So polévky na talíři dám ještě pár kapek smetany, aby ta polévka lépe vypadala a lépe chutnala. Přidám slunečnicová semínka. Samozřejmě pražená. A ještě dodám, že slunečnicová semínka mně v polévce chutnají více než dýňová, ale manželka to má ráda bez smetany a bez semínek. Prostě každý máte chutě trošku jinak. Přátelé, já vám přeju dobrou chuť a někdy jindy zase u vaření.