Výborná polévka z hlívy ústřičné – falešná dršťková polévka

10 ledna, 2023 Od administrator Off

Je to výborná polévka z hlívy. Odpůrce drštěk odradí název, ale věřte, že tahle polévka je skutečně bez masa a výhradně z hlívy ústřičné.

Suroviny

  • hlíva ústřičná 300 g
  • hovězí vývar 1,5 l
  • hladká mouka 3 lžíce
  • cibule 2 ks
  • česnek 3 stroužky
  • rajčatový protlak cca 80g
  • uzená paprika
  • sladká paprika
  • chilli
  • kmín 1/3 lžičky
  • majoránka
  • muškátový oříšek
  • pepř
  • sádlo 20 g
  • máslo 10 g
  • sůl

    Výborná polévka z hlívy ústřičné – falešná dršťková polévka

    Postup přípravy – Přepis textu videa

    Dneska budu vařit vynikající polévku z hlívy ústřičné.

    Ahoj, já jsem Kubíček a můžeme jít na to tedy myslím na vaření.

    Této vynikající polévce z hlívy ústřičné se také říká falešná držková polévka, protože kousky hlívy v polévce vypadají, ale i chutnají jako držky, tedy jako hovězí žaludky. Už jenom ten samotný název držková polévka slabší povahy odrazuje. Prostě nesmíte myslet, co se do té polévky dává, anebo tam dát hlívu ústřičnou. Tak jako tak držková polévka je jedna z nejlepších polévek vůbec.

    A jako první nakrájím hlívu ústřičnou na větší nudličky. Rozpálím pánev a rozpustím sádlo. Samozřejmě můžete to udělat i na oleji, ale sádlo mi přijde lepší.

    A hlívu orestuji. Plotýnku mějte zhruba na 70 % výkonu.

    Dneska vařím vynikající polévku z hlívy ústřičné.

    Přidám kmín a orestuji i z druhé strany.

    Ještě musím zmínit, že příprava této vynikající polévky z hlívy ústřičné zabere přibližně 40 minut a vařím přibližně 6 porcí.

    Super a během restování si připravím cibuli, kterou nakrájím na plátky. A zase cibuli orestuji na sádle.

    Plotýnku mám zhruba na 80 % výkonu. Cibuli restuji jen tak lehce do hnedka. Jak Cibule začne zlátnout, tak tam přisypu sůl. Solí nemusíte šetřit. Ono se do té polévky té soli vejde docela dost. Zhruba jsem dal tak 2 lžičky soli. Potom do polévky přidám máslo pro lepší chuť.

    Abych polévku hezky provoněl, tak přidám dva stroužky propasírovaného česneku. Česnek rychle zadešťuji.

    A teďka rychle. Najednou tam dejte chilli, sladkou papriku a zauzenou papriku. Samozřejmě to chilli je dobrovolné. Jenou tak, aby chilli lehce pálilo na jazyku, jak to mám rád. A teďka papriku restuji. Řekněme, tak jednu minutu, když to budete restovat déle, tak ta paprika vám může zhořknout. Plotýnku mějte nastavenou zhruba tak na 50 % výkonu.

    Super po minutě restování přidám protlak, který lehce restuji, aby se zjemnil.

    A zapráším to moukou. Mouku hezky osmahnu. Nezapomeňte to pořád míchat, ať se vám to nepřipálí.

    Výborně a základ mám hotový. Pozor a další důležitá věc. Základ zalejte vývarem. Vývar tam nesmíte nalýt najednou, ale opravdu nadvakrát nebo na třikrát. A po troškách. Hezky, aby ten základ se v tom vývaru rozpustil. Jinak se vám v polévce udělají hrudky, které už nerozvaříte. Samozřejmě místo vývaru můžete dát vodu, ale s vývarem polévka bude vždycky chutnější. Tak to prostě funguje.

    Vidíte, jak je základ hezky a krásně rozpuštěný. Hnedka tam přidá orestovanou hlívu ústřičnou. Ještě bych mohl vysvětlit, proč tu hlívu jsem restoval zvlášť? Protože hlíva ústřičná při restování pustí poměrně hodně vody a kdybych ji tam dal před tou nebo s tou cibulí, tak bych už tak hezky neorestoval papriku. Prostě by chuť papriky nebyla tak hezká. Polévku vařte přibližně půl hodiny samozřejmě pod poklicí a nebojte se toho, hlíva ústřičná se nerozvaří.

    Česnek na konci vaření se dává pro výraznější chuť.

    Super, a to už jdeme skoro do finále. Polévku ochutíme pepřem a majoránkou. Z minulých dílů vaření si pamatujeme, že bylinky se dávají, až nakonec a vaří se jenom krátce. Přidám muškátový oříšek pro zajímavější chuť. Ten je dobrovolný.

    Polévku ještě podle potřeby osolím. Samozřejmě polévku nezapomeňte ochutnat, ne, že to tam všechno naplácáte a polévku ani neochutnáte a rovnou jí dáte na talíř. To se prostě nedělá.

    Super vypínáme plotýnku, zhasínáme světla a přestáváme točit. Polévka už je hotová. Mrkněte, jak je polévka krásně hustá. Sama o sobě může posloužit i jako hlavní jídlo. Ovšem v tom případě polévku doporučuji podávat s čerstvým pečivem. Polévku můžete ozdobit něčím zeleným třeba petrželkou, ale upřímně mně se to k té polévce nehodí.

    Přátelé dneska se mi to opravdu zase povedlo. Jenom s tím chilli se měl malinko těší ruku a manželka lehce remcala. Ale co, mně to prostě tak chutná. Takže přeji dobrou chuť. A někdy jindy zase u vaření.