Nejlepší recept na palačinky jako od babičky

5 ledna, 2023 Od administrator Off

Dobré palačinky jsou trochu věda. Příliš husté těsto by se po pánvi rovnoměrně nerozlilo, příliš řídké těstíčko zase způsobí, že se palačinka bude trhat.

Suroviny

  • hladká mouka 250 g
  • vejce 2 ks
  • mléko 0,5 l
  • sůl
  • olej

    Nejlepší recept na palačinky jako od babičky

    Postup přípravy – Přepis textu videa

    Dneska budu vařit jedno z nejoblíbenějších dětských jídel, a to palačinky.

    Ahoj já jsem Kubíček a můžeme jít na to tedy, myslím na vaření.

    A jako první ještě než začnete cokoliv dělat, tak si dejte pánvičky na plotýnku a začněte je pořádně nahřívat, řekněme, tak na 80 nebo 70 % výkonu sporáku.

    Těsto je jednoduché. Jenom musíte dodržet správný postup, aby se vám v těstě neudělaly hrudky, to znamená jako první dávejte vždycky mouku, potom to můžete osolit, přidat jenom polovinou mléka a přidejte vajíčka.

    Dneska vařím vynikající palačinky.

    A pořádně to promíchejte tím dostanete hodně tuhou konzistenci těsta a až to budete mít promíchané, tak tam přilejte druhou polovinu mléka a znovu to pořádně promíchejte. Prostě si musíte pamatovat, že když se dělá těsto, tak se postupuje od hustého těsta po řídké těsto. Tím se tam prostě ty žmolky nebo hrudky, chcete-li nevytvoří a ještě do těsta dávám pár kapek oleje. Dělám to kvůli tomu, aby výsledné palačinky byly jemnější. A taky kvůli tomu, abych na pánev při smažení nemusel dávat oleje někdo dává do těsta ještě cukr. Já to nedělám, protože na ty palačinky se vždycky maže něco sladkého, třeba šlehačka cukr nebo marmeláda, a když do toho těsta dáte ještě cukr, tak potom na konci to jídlo bude hodně moc sladký. A vy budete potom přeslazení, proto tam dávám trošku soli, aby ten výsledný dojem nebyl tak sladký. Super mezitím, co jsme připravili těsto, a to trvalo zhruba tak asi 5 minut, tak se nám rozpálili pánvičky. A věřte tomu, že to rozpletení pánviček je hodně důležité, protože když se vám nepovede první palačinka, tak se vám nepovede ani druhá třetí a čtvrtá palačinka, protože se vám budou přichytávat na pánvi. Tak jo, první palačinka se nám povedla a na druhou palačinku už dávejte jenom kapičku oleje to stačí, protože paničku máte zahřátou a vymaštěnou až až ta palačinka by potom byla moc mastná.

    Super a jdeme na druhou palačinku. Nalijeme těsto na pánvičku a krouživým pohybem rozlijeme to těsto po celé pánvi.

    A teďka uvidíte, jestli máte správně umíchané těsto, protože když ho tam nalijete, a to těsto se hnedka rozlije po celé pánvi, tak je strašně řídké. A pokud to těsto se ani tím kroužím pohybem nerozlije po celé pánvi, tak ho máte zase moc husté. Chce to cvik, když budete mít hodně řídké těsto, tak palačinka se vám špatně bude odlepovat od pánve a bude potrhaná. A naopak, když budete mít husté těsto, tak palačinka nebude mít hezký tvar.

    Důležitá věc palačinka z té pánvičky musí jít sama dolů. Pokud ještě drží na té pánvičce, tak ji chvilku ještě nechce dělat. A ještě se musím omluvit za svoji neobratnost při vaření, protože to dneska všechno dělám přes ruku. Prostě tam, kde bych měl ruku, tak mám kameru, takže všechno dělám levou, byť jsem pravák.

    A příprava palačinek zabere přibližně půl hodinky, tedy pokud použijete 2 pánve, tak jako dneska já a ještě musím uvést, že dneska připravuji pouze 2 porce palačinek, protože děti jsou na prázdninách, ale když jsou děti doma, tak připravuji palačinky z jednoho litru mléka.

    Palačinky každý podává trošku jinak, ale mně nejvíc chutnají s domácí rybízovou marmeládou.

    A recept na rybízovou marmeládu tak jak ji připravuju já naleznete na mém kanále.

    Super a já mám dneska hotovo zhasínám světla a vypínám kameru. Přeju vám dobrou chuť a někdy jindy zase u vaření.