Lahodná vajíčková pomazánka s tvarohem
9 ledna, 2023Nejlepší je vajíčková pomazánka. Druhá nejlepší pomazánka je tvarohová. A jaký perfektní výsledek vznikne, když se pomazánka připraví z vajec a tvarohu, se dozvíte v tomto videu.
Suroviny
- vejce 3 ks
- plnotučný tvaroh 125 g
- máslo 30 g
- eidam 30 g
- česnek 2 stroužky
- pažitka
- kurkuma 1/3 lžičky
- pepř
- sůl
Postup přípravy – Přepis textu videa
Dneska připravím vynikající pomazánku s tvarohem.
Ahoj já jsem Kubíček a můžeme jít na to tedy myslím na vaření.
Nejlepší pomazánka je vajíčková. Druhá nejlepší pomazánka je tvarohová. A jaký perfektní výsledek nám vznikne, když se smíchají vajíčka s tvarohem uvidíme na konci tohoto videa.
Samozřejmě nebude to jenom o vajíčkách s tvarohem, ale i o dalších vynikajících surovinách, takže přátelé pojďme do toho. Jako první jsem uvařil vajíčka natvrdo. Nechal je vychladnout a teď oddělím bílek od žloutků.
A dělám to z toho důvodu, aby výsledná pomazánka byla mramorovaná, to znamená ty žloutky dokonale rozmíchám, ale ty bílky zůstanou v kouskách bílé a po žloutcích do pomazánky dávám tvaroh. Toto je tvaroh z vaničky, který je řidší. Pokud tam budete dávat měkký tvaroh, tak tam nezapomeňte dát ještě pár lžic mléka. Mléko do pomazánky se nedává proto, aby ta pomazánka byla jemnější, ale aby měla řidší konzistenci. Prostě, aby se lépe mazala na chleba.
Přidám máslo, které nechám předtím zteplat, aby se lépe rozmíchalo. Osolím a opepřím.
Trošku kurkumy, aby pomazánka byla krásně žlutá. Samozřejmě na žlutost tam můžete dát i plnu tučnou hořčici, ale ta je trošku nakyslá, takže potom ta pomazánka bude trošku nakyslá. To já nedělám.
A dále do pomazánky dávám ještě tvrdý sýr. Toto je cihla. Aby ta pomazánka byla jemnější. Opravdu to funguje.
Propasíruji česnek a pořádně to promíchám.
Tak super žloutky už mám pořádně rozmíchané a teďka tam dám bílky, které nastrouhám na struhadle na hrubých slzách. A ještě musím uvést, že příprava této vynikající pomazánky zabere přibližně 15 minut, ale i s vařením vajíček natvrdo a připravuji 2 porce.
A další perfektní věc, která se do této pomazánky hodí i „šmitlik“, neboli pažitka, kterou pokrájím na drobné kousky a dávám jí tam nakonec.
Tak to bychom měli a teď už jenom promíchat. Nemusíte moc důkladně stačí jen tak trochu.
Super, a to už máme hotovo. Jenom upozorňuju, že i tuto pomazánku vajíčkovou s tvarohem jako každou pomazánku nechte odpočinout pár hodin v lednice, aby se rozležela. A jak vajíčkovou pomazánku s tvarohem podávat? Mně to nejvíce chutná s čerstvým chlebem, ale dokážu si to představit jako základ na obložený chléb, případně chlebíček. Kdy vlastně na tu pomazánku nasázíte salám, sýr, případně nějakou zeleninu. Trošku vajíčka můžete dát. A máte perfektní mňamku pro návštěvu. Přátelé to je pro dnešek vše a já vám přeju dobrou chuť.