Hovězí guláš zahuštěný cibulí, lehce pikantní s vytříbenou chutí

5 ledna, 2023 Od administrator Off

S trochou nadsázky mohu říci, že co Čech to vlastní recept na guláš. A dnes uvařím guláš zahuštěný cibulí, který je lehce pikantní a chuť má velice vytříbenou.

Suroviny

  • hovězí kližka 0,7 kg
  • hovězí vývar celkem 1 litr
  • rajský protlak 1 lžíce
  • cibule 0,7 kg
  • česnek cca 3 stroužky
  • sádlo 100 g
  • bobkový list 2 lístečky
  • jalovec cca 4 kuličky majoránka 1/2 lžíce
  • sladká paprika 2 lžíce
  • kmín 1 lžička
  • chilli
  • sůl
  • pepř

    Hovězí guláš zahuštěný cibulí, lehce pikantní s vytříbenou chutí

    Postup přípravy – Přepis textu videa

    Guláš můžete zahustit moukou, nebo jíškou, nebo chlebem, anebo taky cibulí.

    Ahoj, já jsem Kubíček a můžeme jít na to, tedy myslím na vaření.

    S trochou nadsázky můžu říct, že co Čech to recept na guláš. A já u přátel nedávno ochutnal naprosto famózní guláš, který byl lehce pikantní. Chuť byla naprosto vytříbená. Samozřejmě bych to nebyla já, abych si neřekl o recept. Přátelé a podle tohoto receptu dneska uvařený guláš. Jak už jsem říkal, v úvodu, guláš můžeme zahustit moukou, jíškou, případně starým chlebem, anebo taky cibulí. Trošku musím říct, že zahušťování moukou i takový český zvyk. Prostě do všeho dát mouku. Ale jde to bez mouky. Základem všeho úspěchu je cibule a té cibule budeme potřebovat opravdu hodně.

    Ideální poměr k masu je 1:1. Myslím váhově, to znamená na 1 kilo masa 1 kilo cibule. Samozřejmě pokud máte rádi hodně omáčky, tak té cibule můžete dát i víc.

    Dneska připravuji vynikající hovězí guláš zahuštěný cibuli. Cibuli Jsem pokrájel na malé kostičky a cibuli restuji na sádle.

    A na guláši je to nejdůležitější správné orestování cibule, které trvá poměrně dlouho.

    První pravidlo je použijte si velký hrnec, který má hodně široké dno. Klidně můžete vzít i širokou pánev. Druhé snad ještě důležitější pravidlo je že cibule se nesmí dělat moc z prudka. To znamená plotýnku musíte mít rozpálenou tak na 60-70 % výkonu. Víc ne. Protože by se vám mohla cibule spálit a zhořknout. Cibuli ze začátku nemusíte ani moc míchat. Míchání potřebuje až ke konci. A mezitím, abychom tak nezaháleli, si připravíme maso, které nakrájejte na 2-3 cm velké kousky.

    A jaké maso? To je trošku těžké. Každý vaří guláš z jiného masa. Já to vařím z hovězí kližky, anebo ještě dobré to je z hovězího krku.

    Blány a tlusté maso prostě nevykrajuju. To patří do guláše. Tlusté maso a blány tomu guláši dají takovou ultimátí chuť. Prostě v tom tlustém jsou ty nejlepší chutě. Pokud byste to vykrajovali, tak vám doporučím jednu věc guláš. Nedělejte guláš z hovězí kližky ale z vepřové panenky, anebo radši guláš nedělejte vůbec. Samozřejmě myslím to trošku ironicky:)))

    A cibule nám hezky začíná žloutnout, ale pořád to je málo, takže cibuli dál restuji a jdu zase na maso.

    Na kližku to chce mít pořádně ostří nůž mě to jde dneska ztuha, byť jsem ten nůž hodně brousil. Prostě to maso je tužší. Aspoň vím jednu věc, že maso budu muset vařit déle.

    A jdeme zase na cibuli zhruba asi tak po půl hodince restování cibule vypadá takhle krásně zlatá, ale chceme ještě tmavší barvu. Takže restujeme dál. A abychom dosáhli tmavší barvy, tak si pomůžeme vývarem, případně vodou. Půl sběračky vývaru nalijeme do cibule, která nám začne rychleji hnědnout.

    Vývar nechám odpařit a zase přileju vývar. Vývar zase nechám odpařit. Toto opakuju zhruba 3x.

    Super to je ta správná barva a trvalo to přibližně 40 minut. Prostě tady se nedá nic urychlit. Přidám maso. Ještě předtím než přidám maso tak plotýnku zapněte na 100 % výkonu, aby maso se pořádně zprudka orestovalo. Tím se maso zatáhne a udrží si víc šťávy.

    Výborně mě už se maso zatáhlo, takže přidám sůl, pepř a zase zamíchám. Soli tam nedávejte moc, protože dosolit to jde vždycky.

    A dále guláš dochucuju kmínem. Já dávám celý kmín, protože ten guláš se bude ještě poměrně dlouho vařit. Takže je ten kmín krásně změkne. Ale klidně tam můžete rád i drcený kmín. Rajský protlak, nikdo ho tam nedává vůbec já tam dávám přibližně jednu lžicí.

    Ještě dál dochutím guláš bobkovým listem a jalovcem.

    Teďka je důležité protlak pořádně orestovat, aby ztratilo svoji přirozenou kyselost.

    A jdeme dál ochucovat guláš. Do guláše dále přidávám špetku chilli, to je dobrovolné. Pokud máte rádi pikantní guláš, tak to tam klidně dejte. Sladkou papriku. Papriku chvilku restujte, řekněme, tak 2-3 minuty. Moc to s tím restováním papriky nepřehánějte. Ona by vám taky mohla zhořknout.

    Papriku už mám orestovanou a teďka do guláše přidám vodu nebo vývar klidně to tam nalijte všechno najednou, protože cibule vám žmolky neudělá, na rozdíl od mouky.

    A jestli vodu nebo vývar to je na vás. Já přidám vývar, protože jsem ho dneska měl po ruce a prostě s vývarem to bude vždycky lepší. Guláš přivedu k varu stáhnu. Plamen a nechám to jen tak lehce probublávat. Přikryju poklicí.

    A vařím tak dlouho, dokud maso nezměkne a po dvou a půl hodinách guláš vypadá takto. Guláš zahuštěný cibulí má ještě jednu výhodu. Guláš nemusíte moc míchat. To znamená, že nechte jenom probublávat a třeba jednou za půl hodiny guláš zamíchejte. A ještě guláš pořádně dochutíme. Guláš dochucuju ještě propasírovaný česnekem, který tam přidávám nakonec. Aby si česnek zachoval tu svoji výraznou chuť. Potom tam přidám ještě majoránku. Vařte to zhruba asi tak jednu minutu. Je to takový kompromis mezi ostrou chutí a tím, aby guláš se vám potom nezkazil od majoránky.

    Důležitá věc nakonec. Guláš ochutnám a dosolím ho a opepřím podle potřeby.

    Přátelé já mám dneska hotovo. Guláš je famózní a je krásně tmavý.

    Ještě musím uvést, že dneska jsem uvařil 4 porce guláše a příprava trvala něco lehce přes 3 hodinky. Samozřejmě můžete to urychlit v tlakovém herci, ale ten výsledek už nemusí být tak dobrý. Pokud nemáte rádi koření na talíři, tak koření z guláše vyndejte.

    A můžeme servírovat. Guláš můžeme podávat s houskovým knedlíkem, případně s čerstvým chlebem.

    Ke guláši se ještě hodí nakrájená cibule na kolečka. Samozřejmě cibuli můžete dát na chvilku do vody, aby se zbavila tříslovin, ale já ji mám rád hezky ostrou.

    Houskové knedlíky moc nezkoumejte. Prozradím to na sebe jsou kupované, protože dneska jsem vařil guláš a ne houskové knedlíky. Guláš krásně voní má naprostou famózní chuť. Prostě se mi znova sbíhají sliny. Bohužel guláš už není. Přátelé já se s vámi loučím a někdy jindy zase uvaření.