Domácí sekaná
14 října, 2021Sekaná pečeně, častěji pouze sekaná, je pokrm připravovaný z mletého masa. Receptů je spousta, ale k sobotnímu obědu jsme připravil sekanou podle mého nejoblíbenějšího receptu. Příprava tohoto vynikajícího jídla zabere přibližně 120 minut a jídlo jsem vařil pro 8 lidí.
Suroviny
- 1 kg mletého masa (vepřové/hovězí)
- 2 ks cibule menší
- 3 stroužky česneku
- 3 ks vejce
- 0,1 l mléko
- 100 g strouhánka
- majoránka
- pepř mletý
- plnotučná hořčice
- sůl
Postup přípravy
- Do mísy vložíme maso, lžíci plnotučné hořčice, strouhánku, majoránku, nakrájenou cibuli, propasírovaný česnek, mletý pepř, vajíčka, sůl a zalijeme mlékem. Koření podle chuti, ale určitě může být více, tím se sekaná nedá zkazit.
- Pečlivě promícháme. Je-li směs řidší, přidáme do sekané více strouhánky. Opět vše promícháme tak, aby se ingredience dokonale spojily.
- Nakonec se směsí několikrát praštíme abychom ze směsi dostali vzduch. Vše se tím dokonale spojí a sekaná při pečení nepraskne.
- Nakonec utvoříme šišku, uhladíme mokrými rukami.
- Sekanou dáme do pekáče potřeného olejem.
- Podlijeme vodou a přiklopíme.
- Troubu předehřejeme na 180-200 °C. Sekanou pečeme asi 60 minut. Následně odklopíme víko znovu podlijeme a ještě 20 minut pečeme bez víka, aby se udělala kůrčička. Občas podlijeme.